2016. jún 30.

Aktuális ingatlanpiaci tendenciákról

írta: Tbuherátor
Aktuális ingatlanpiaci tendenciákról

ingatlanpiac_1.jpgÉv elején hangos volt a média a Családi Otthonteremtési Kedvezmény éppen aktuális változásaitól, melynek hatása az ingatlanpiacon is érezhető volt.

Nézzük meg, mi a helyzet jelenleg, illetve hogyan alakultak az árak az elmúlt fél évben!

A KSH adatai alapján 2016-ban mintegy 5612 lakással bővült a lakásállomány, amely 2015-höz képest jelentéktelennek mondható, mintegy 0,1 százalékos növekedést jelent. Jelenlegi adatok szerint az állomány 10,3 százaléka egy szobás, 38 százaléka két szobás, valamint 51,7százaléka három szobás lakás.

Tavaly júliusban megjelent a CSOK, s ezzel megkezdődött az árrobbanás.

Fontos kihangsúlyozni: ami az elmúlt egy évet illeti, a reálárak növekedéséről beszélhetünk, ám korántsem olyan hatalmas mértékűről, mint amilyen a „CSOK-láz” idején (kék oszlop) volt.

ingatlannet-statisztika.jpg
Forrás: Legfrissebb ingatlanpiaci statisztikák - Ingatlannet.hu

A 2016-os esztendőben a legnagyobb mértékű árváltozás a sorházak négyzetméterének átlagárában volt tapasztalható. De mit is jelentenek a százalékok Forintban kifejezve? Legfrissebb ingatlanpiaci statisztikák szerint a mintegy 6 százalékos növekedés jelen esetben 31.410 Ft-ot jelent, így a sorházak négyzetméterének reál ára, országos szinten, átlagosan 243.077 Ft volt májusban.

A panellakásokat illetően a január óta történt 1,7 százalékos áremelkedéssel 247.956 Ft; téglalakások esetén pedig a 3,5 százalékkal 383.531 Ft volt a négyzetméter átlag ára. A családi házak országos statisztikája alapján az elmúlt fél évben jelentéktelen volt a változás mértéke, így májusban átlagosan 182.230Ft-ba került egy négyzetméter.

Természetesen külön régiókra vizsgálva a számok, pozitív illetve negatív irányban, nagymértékben eltérhetnek az országos átlagtól.Annak, aki lakásvásárlásra adná a fejét, érdemes naprakész információkkal rendelkeznie az ingatlanpiacon uralkodó árakról.

Szólj hozzá

ingatlanpiac ingatlan árak CSOK