2015. jún 27.

Milyen hatással lesz a Csok, a családi ház eladásokra?

írta: Tbuherátor
Milyen hatással lesz a Csok, a családi ház eladásokra?

Ingatlanvásárlás július 1-jétől

Az ingatlan tulajdonosok, különösen vidéken, nagyon várják a Csok július 1-én életbelépő változásait.

ingatlanpiac.jpgDe, tényleg nőni fognak az eladások a használt ingatlanok piacán? A változás azoknak jelent majd segítséget, akik az olcsóbb használt ingatlan vásárlásában gondolkodnak, valamilyen hitel igénybevételével.

A bankok viszont óvatosabban hiteleznek, és a jövedelemviszonyok sem változtak meg gyökeresen. Így hatalmas növekedéssel nem kell számolnunk.

Nagy kérdés, hogy a Csok beleszámít-e az önerőbe.

Még a bankok sem döntötték el, hogy beszámítsák, vagy sem. A banki nyilatkozatok még nagyon óvatosak a kérdésben, inkább csak egymás kommunikációját figyelik. Abban viszont egyetértenek a hitelezők, hogy a hitel nem haladhatja meg az ingatlan értékének 80 százalékát. Eszerint a 20 százalékos önerővel kell számolni. Azzal azért legyünk tisztába, hogy a bank által becsült ingatlanár valószínűleg jóval kisebb lesz a piaci árnál (Ez eddig is így volt).ingatlan-vasar.jpg

Valószínű tehát, hogy ha a Csok önerőnek számít, akkor is rendelkeznie kell a vevőnek legalább a tényleges ingatlanár 20 százalékával. Ezen kívül a hiteligénylőnek még komoly rendszeres, és igazolható jövedelemmel is kell rendelkeznie.

Családi ház eladások vidéken.

A fiatal házasok ingatlanvásárlási szokásai eddig is azt mutatták, hogy az adott anyagi lehetőségeik mellett, a vidéki ingatlanvásárlásnál addig távolodtak a várostól, amíg az ingatlanok árai belefértek a költségvetésbe. Igaz, többnyire a családi ház építése volt a cél. Ez talán most kiterjed a használt családi házakra is. Ebben segíthet a Csok.tervezes.jpg

Családi házat építeni vagy vásárolni?

csaladihaz2_1.JPG

A falusi önkormányzatoknak is lenne azonban feladata a fiatalok letelepedési ösztönzésében. Igen, felelősek az önkormányzatok is a falvak elnéptelenedésében. Eddig többnyire csak ültek a babérjaikon és lesajnálták, hogy mi lesz a megüresedett családi házakkal. Tessék felébredni polgármester Hölgyek és Urak, és vonzóvá tenni a települést a letelepedni vágyó fiatalok számára. Az üres településre majd nem kell már önkormányzat sem.

Szólj hozzá

hitel ingatlanpiac eladó családi ház CSOK