2015. jún 18.

Felújítás a lakásvásárlás után

írta: Tbuherátor
Felújítás a lakásvásárlás után

Mennyit kell költenünk egy megvásárolt lakásra?

img_1158.jpgA statisztikák szerint az ingatlanvásárlások egy része befektetési céllal, de sok adásvétel otthonteremtési szándékkal történik.

Az utóbbi esetben is költeni kell a megvásárolt lakásra még akkor is, ha nem kifejezetten felújítandó lakást vettünk. Azonban nem mindegy, hogy milyen felújítás költséggel kell számolnunk a beköltözés előtt, és az elkövetkező években egyaránt. Ezek a költségek nem váratlanok számunkra, hiszen az adott lakás megvásárlása előtt szemrevételezhetjük az állapotát. Annyira nem váratlanok, hogy a várható felújítási költségekkel érvel a vevő az alku folyamán.

Melyek lehetnek ezek a szükséges felújítások?

Újra egy lakásfelújítás kivitelező segítségét kértük mondja el, mire figyeljünk fokozottan a lakásvásárláskor. Balázs Csaba (balazsepites.hu) elmondta, hogy:

Figyelmesen nézzük meg a nyílászárók állapotát, hiszen erre minden esetben van lehetőségünk. Különösen a régi fa ajtók és ablakok esetében fordulhat elő, hogy az egyszerű mázolás nem lesz elég. A rosszul záródó ablakok jelentősen befolyásolják a fűtési költségeket. A nyílászárók javítása, esetleges cseréje jelentős költségeket jelent.100_4148.JPG

A burkolatok állapotának vizsgálatakor számoljunk azzal, hogy a bútorok helye meglátszik majd, különösen, ha másképp rendezzük majd be a helyiségeket. A parkettás szobáknál előfordul, hogy a meglévő parketta párnafákra van lerakva. Ennek a cseréje a párnafák felszedésével, az aljzat betonozásával jár az újraburkolás előtt, ami jelentősen megnöveli a költségeket.

Legyünk óvatosak az eladás előtt felújított lakások esetében. Az értékesítés előtt általában újra burkolják a hidegpadlós helyiségeket, a falakat festhető tapétával látják el, új villanykapcsolókat, konnektorokat, lakáselosztót szerelnek fel. Ha az elektromos vezetékek nem kerülnek cserére, előbb-utóbb a régi vezetékekkel, vezetékkötésekkel problémák lesznek. A vezetékek cseréje viszont a tapéták, a falburkolatok, csempék bontásával jár. Hasonló problémák lehetnek a vízvezetékekkel is.img_0542.jpg

A használt lakás vásárlásakor nyilván számolnunk kell azzal, hogy vannak olyan részek, amelyeket majd javítani, felújítani kell. De, nem mindegy mikor, és főleg milyen költséggel járnak.

Szólj hozzá

lakásfelújítás lakás vásárlás otthonkeresők