2015. máj 01.

Ingatlanközvetítővel vagy nélküle?

írta: Tbuherátor
Ingatlanközvetítővel vagy nélküle?

Miért fizessek az ingatlanközvetítőnek?

Mielőtt elmerülnénk az ingatlanközvetítők lakáseladási statisztikáiban, a jutalékaikban nézzük meg mi is a dolga egy ingatlanközvetítőnek.

ingatlanugynok.jpgA Wikipédia, a szabad enciklopédia szerint:
„Az ingatlanközvetítő olyan szakember, aki szolgáltatási tevékenységet folytat az ingatlanok bérleti szerződésének megkötése vagy elidegenítésük létrejötte érdekében. Ingatlanhirdetéseket ad fel; olyan személyeket keres, akiknek eladó vagy kiadó ingatlanjuk van, illetve eladó vagy kiadó ingatlant keresnek, és őket összeközvetíti, hogy az ingatlanbérlet vagy adásvétel létrejöjjön…”

Igen, az ingatlanközvetítő egyfajta szolgáltatást kínál, és azért természetesen díjat számol fel. Sokan nevezik inkább sikerdíjnak, mivel utólag a sikeres eladás, vagy bérbeadás esetén kell fizetni. Ezt a szolgáltatást talán érdemes egy kicsit körüljárni, hiszen nem mindegy miért fizetünk.

Szinte valamennyi ingatlanközvetítő szolgáltatásai között megtaláljuk:

  • Felmérik az ingatlan állapotát, és az egyéb az értékét befolyásoló körülményeket. (Ezek nagyon fontosak az eladási ár, és a hirdetési kampány meghatározásánál.)

  • Elvégzik az ingatlanár becslést, javaslatot tesznek a meghirdetési árra.

  • Fotókat, alaprajzokat készítenek az ingatlanról. (Itt olyan profi, az eladást segítő, a piacot érdeklő képekről van szó, amelyek elkészítéséhez rutinra van szükség.)

  • Olyan jogi és egyéb tanácsokat adnak az ingatlan eladásával kapcsolatosan, amelyekre nagyon oda kell figyelni, a későbbi problémák megelőzése miatt.

  • Bekerülnek az ingatlanunkkal kapcsolatos eladási információk egy olyan adatbázisba, amely nagy tömegeket, ingatlan tanácsadókat képes elérni. Több internetes portál is átveszi ezeket az adatokat, így a potenciális vevőkhöz biztosan eljutnak az információk. (Ezt ne becsüljük le, mert az ingatlanos cégek komoly pénzeket fektetnek évente az internetes hirdetési rendszerek fejlesztésébe.)

ingatlan-kozvetites.jpgMiért fizessek az ingatlanközvetítőnek?

Hangzik el gyakran a kérdés. A döntés előtt mérlegeljünk. Ha fentiek bármelyikét magunk szeretnénk elvégezni, vagy nem tartjuk annyira fontosnak, akkor nyugodtan fogjunk bele magunk az értékesítésbe.

Az ingatlanunk eladásánál az ár csak az egyik szempont, sok esetben az idő ugyanolyan fontos. Ezt ne hagyjuk ki a kalkulációból.elado-ingatlan.jpg

Döntsünk bárhogyan is, előtte jól gondoljuk át! A lakásunk, családi házunk eladása komoly, nagy értékű döntés. Ha az ingatlanos elkezd dolgozni vele, annak költségei vannak, ráadásul a hirdetéseknek hosszabb távon lehet eredménye. A visszalépés, a szerződésbontás mindig komplikált.

Ha bizonytalanok vagyunk, inkább próbáljuk meg magunk, és ha nem megy, akkor forduljunk szakemberhez. Megfordítva problémásabb. Válasszunk jól ingatlanközvetítőt, nézzünk körül, hasonlítsuk össze a szolgáltatásokat, a költségeket.

Az építés sem ment egyik napról a másikra, az értékesítés sem fog.

elado-ingatlan-videk.jpg

Szólj hozzá

Ingatlaközvetítő Ingatlanügynök Ingatlanhirdetése