2015. ápr 25.

Miért vásárolunk felújítandó polgári lakást?

írta: Tbuherátor
Miért vásárolunk felújítandó polgári lakást?

Megéri felújítandó polgári lakást venni? Megkérdeztünk egy lakásfelújítás kivitelezőt is!

Mindig kérdés volt számomra, hogy miért veszi valaki a nyakába a lakásfelújítás összes gondját a lakásvásárlásnál is.

felijitando-polgari-lakas.jpgA régi polgári lakások esetében különösen problémás lehet a lakásfelújítás. Jó tudom, hogy a felújítással a saját igényeknek megfelelő otthont lehet varázsolni, a négyzetméter ár is szerényebb, esetenként csak olyat találni a kiszemelt környéken, és még sorolhatnánk.

A befektetési céllal megvásárolt felújítandó régi polgári lakások esetében értem is a szándékot, hiszen az ilyen ingatlanvásárlást komoly költségkalkuláció előzi meg.

De az otthonkeresőket mi motiválja a felújítandó lakás vásárlására?

A lakásvásárlók véleménye alapján (Megkérdeztünk néhány új tulajdonost, nem reprezentatív jelleggel.), a legnagyobb szerepe a döntésben az egyedi lakáskialakítás lehetőségének volt. Többen említették, hogy az áhított környéken csak felújítandó lakást találtak, ami megfelelt az elképzelt paramétereknek.felijitando-lakas.jpg

A legfontosabb szempontok között szerepel a lakásvásárlók számára az is, hogy még a beköltözés előtt megvalósított felújítás hosszú évekre biztosít megfelelő otthont számukra. A már felújított lakások esetében mindig van valami, amin változtatni kell az évek során.

Az is kiderült, hogy akik már túl vannak egy lakásfelújításon, hamarabb döntenek a felújítandó lakás vásárlása mellett különösen ha, sikerült jó kivitelezővel együtt dolgozniuk.

Felújítandó lakások kivitelezői szemmel.

Adja magát, hogy kérdezzünk meg egy polgári lakások felújítására szakosodott kivitelezőt is, hogyan látja a felújítandó lakások vásárlói motivációit.

Kivitelezői tapasztalatit Balázs Csaba (balazsepites.hu) osztotta meg velünk.

uj-furdoszoba.jpgAzok a lakásfelújítás előtt álló polgári lakások a legkelendőbbek, amelyek Budapest úgynevezett „jó környékein” vannak, és viszonylag kedvező áron elérhetőek. A jó környék nagyon fontos, hiszen az ilyen lakások esetében alapvetően magasabb felújítási költségekkel kell számolni. Könnyen melléfoghat a vásárló, ha alulbecsli a költségeket.

Aki nem járatos a polgári lakások felújításával kapcsolatos munkákban, költségekben, az kérje valamelyik kivitelező véleményét, költségkalkulációját a vásárlás előtt. Hozzánk is sok ilyen kérés érkezik, de tapasztalatom szerint Budapesten a kivitelezők többsége díjmentesen biztosítja ezt a szolgáltatást. A helyszíni felmérés szükséges ugyan, de az eladók általában nem zárkóznak el ettől.

Ügyfeleink között egyaránt megtalálhatóak az otthonkeresők és a befektetők. Mindkét csoportnál fontos, hogy felújítás után a lakás alacsony energiafogyasztású és jól hangszigetelt legyen. A polgári lakások esetében ez a nyílászárók cseréjével és a fűtés korszerűsítésével biztosítható. Ritkán fordul elő, hogy valamelyik fal hő-, vagy hangszigeteléséről külön kell gondoskodni.

Fontos még a nagy belmagasság is. A játékra, tanulásra kialakított szobában a galérián elhelyezett hálókuckó nagyon kedvelt úgy gyerekek, mint a lakást bérlő egyetemisták körében. Szinte valamennyi ilyen kivitelezéskor építünk galériát is.

Kedvelt az egyedi nagy fürdőszoba. A régi polgári lakások többségében van lehetőség a fürdőszoba nagyobbítására, akár az áthelyezésére is. Nagyon kedvelt az alacsony padlószintű épített zuhanyzó kialakítása.furdoszoba-felujitas.jpg

Még egyszer hangsúlyoznám, hogy a felújítandó lakás vásárlásával és felújításával akkor csak akkor érjük el a célunkat, ha előzetesen jól kalkuláltuk a költségeket!

Szólj hozzá

lakás vásárlás ingatlanbefektetés otthonkeresők felújítandó lakások