2015. ápr 23.

Ingatlanlufi, vagy indokoltan emelkednek a lakásárak Budapesten?

írta: Tbuherátor
Ingatlanlufi, vagy indokoltan emelkednek a lakásárak Budapesten?

Egyre többen nevezik árrobbanásnak a budapesti lakásárak alakulását.

ingatlanlufi.jpgAbban mindenki egyetért, hogy a lakások keresletnövekedésének egyik oka Budapesten a növekvő befektetési ingatlanvásárlás.

Azzal sem vitatkozik senki, hogy az befektetési lakásvásárlás megtérülését a lakás bérbeadásában látja a befektetők nagy százaléka.

Abban már különböznek a vélemények, hogy Magyarországon milyen mértékben emelkedhet az életvitelszerűen bérlakásban élők száma. Egy ilyen változáshoz azért idő kell.

A befektetési botrányok ingatlanpiaci hatásairól pedig már volt szó az Ingatlanmustra blogon

Igaz, jelentős kereslet mutatkozik Budapesten az esztétikusan felújított, berendezett bérbeadó lakásoknál. Az is igaz, hogy ezt a keresletet jelentős részben az egyetemisták, főiskolások, középiskolások generálják, de ez viszonylag hamar kielégíthető.

Egy másik csoport a fiatal diplomások köre, akik a munkahelyükhöz, barátaikhoz közel bérelnek lakást. Ezen csoportok jelentős vagy folyamatos bővülésére nincsenek egyértelmű jelek. Ezek az igények is hamar kielégíthetőek.

A munkahelyek számának gyarapodásából, a fizetések emelkedéséből sem látszik a lakásvásárlási igény jelentősebb emelkedése. Igaz, a külföldiek szívesen vásárolnak átmeneti otthont Budapesten, de ez a kör eddig is jelenvolt az ingatlanpiacon.

Az ingatlanhitelezés konszolidálódni látszik, ez jó hatással lehet a lakásárak alakulására. De a devizahiteleseket mentő intézkedések sem tudnak mindenkit megmenteni, így előbb-utóbb megjelennek még plusz ingatlanok a piacon.

Nos, az ingatlanlufi kérdést majd megválaszolják a gazdasági, pénzügyi szakemberek adatokkal alátámasztva. A cikk írója csak az aggodalmait tette közzé, reméljük ezek teljesen alaptalanok.

Szólj hozzá

ingatlan árak Ingatlanlufi lakásárak Budapesten