2015. ápr 19.

Családi házat venni vagy építeni?

írta: Tbuherátor
Családi házat venni vagy építeni?

Családi ház kiszámoló.

Ha családi házban tervezzük az életünket, a gyermekeink nevelését fontos, hogy mennyibe fog kerülni az otthonteremtés.

tervezes.jpgÖrökös kérdés, hogy vegyünk, vagy építsünk? Ezt a kérdést mindenki maga dönti el, mi csak a számolásban segítenénk. A telek árát sok minden meghatározza, ezt nem nagyon lehet általánosan kalkulálni. Ki is hagynánk a telket a számításból.

A családi ház építése esetén egy átlag négyzetméter igénynek mondhatunk egy 80 négyzetméteres hasznos alapterületű otthont. Az építés költsége a 200 000 Ft.-os négyzetméter árral számolva 16 millió forint. Ehhez hozzáadva a tervezés, a közművek bekötési költségeit máris átléptük a 20 millió forintos költséget. És még nincs garázsunk, nincs kerítésünk.haz.jpg

A viszonylag magas költségek mellett a tulajdonosai lehetünk egy új, a saját igényünk szerint épült modern családi háznak. Az engedélyeztetési eljárást, és az egyéb intézni valókat most hagyjuk figyelmen kívül. és most nézzük a másik lehetőséget.

Ha vásárolunk egy családi házat. Egy 12-15 évvel ezelőtt épült 80 négyzetméteres családi ház ára 8-10 millió forint plusz a telekár, amit az előbb sem számoltunk. Azért számolunk ilyen korú családi házzal, mert akkoriban már vasbeton alappal, tégla falazóelemmel, és a gerendák alatt vasbeton koszurúval épültek a házak. A vételárhoz adjuk hozzá a nyílászárók cseréjének, a hőszigetelésnek, a fűtés korszerűsítésének, és a belső felújításnak a költségét, ami mintegy 4-6 millió között megvalósítható.elado-csaladihaz.jpg

Összesen 16 millió forint körül tartunk. Igaz számolnunk kell még a tető felújításával is a következő húsz évben, de ha megtaláljuk a számunkra megfelelő családi házat, mindenképpen olcsóbb lesz, és nagyobb kompromisszumra sem kényszerülünk.

etkezo-1.jpgSorolhatnánk sok érvet és ellenérvet az építés mellett és ellen. Az új ház mégis csak új, viszont építési telket többnyire csak a települések szélén találunk. A használt családi házat találhatunk a település központjában is, de a környezetben nem szép új házakat láthatunk, az óvoda, iskola viszont közel lesz.

Döntsön bárhogy, építsen vagy vásároljon a kalkulációt mindenképp érdemes elvégeznie.

folyoso.jpg

etkezo.jpg

Szólj hozzá

családi ház eladó családi ház családi ház építés